Poker Pottodds helt enkelt

Poker Pottodds helt enkelt

April 4, 2018 0 By Wordpress God

 

Poker är som bekant ett spel mellan människor. Den som besitter förmågan att förstå och påverka sin omgivning har ett försprång. Men i vissa fall är poker helt och hållet matematiskt. Att veta vilka odds man får av potten är en av de viktigaste matematiska faktorerna. Att räkna pottodds är hur enkelt som helst och det är därför förvånande att se hur många nätspelare som inte har en susning om att något sådant skulle existera. Pottodds är ingen taktik eller någon onödig detalj. Det är ett förhållande mellan storleken på potten och storleken på den satsning du måsta syna. Det har en direkt inverkan på hur mycket du vinner eller förlorar.

Jag ska inte gå in i detalj för du har säkert redan läst allas vår favoritpokerexpert Dan Glimnes krönika på Aftonbladet.se. För att räkna pottodds måste du ha koll på två saker, nämligen pottens storlek och hur mycket du måste syna. Det är förhållandet däremellan som är viktigt. Om pottens storlek är 100 spänn och din motståndare satsar 50 så är dina pottodds 150-50, eller 3-1. Säg att du i den aktuella handen har ett färgdrag på turn. I leken finns totalt 46 osedda kort varav 9 kompletterar din färg och därmed 37 som inte gör det. I oddsform blir det alltså 37-9, eller 4-1. Eftersom du i det här fallet får sämre odds från potten än vad du får från korten är det inte korrekt att syna, men…

I no-limit spel är det ofta så att potten kan växa till sig rejält på fjärde och femte gatan. Därför kan det vara idé att syna trots att man inte riktigt har rätt pottodds. Av det skälet skulle jag säga att en syn i exemplet ovan är ganska given, särskilt mot en spelare som synar lite för ofta. Det här gäller förstås inte då motspelaren är all-in eftersom du då inte kan vinna mer än det som redan ligger i potten.

Du behöver inte vara exakt när du beräknar pottodds, en överslagsräkning räcker och när du fått in vanan går det nästan av sig självt.